Opiskeluaika työskentelin valimossa ultraäänitarkastajan apurina. Yksi tehtävistäni oli poimia valuista "sudet", eli virheitä sisältävät valut. Se oli aika haastava tehtävä, koska kukaan ei neuvonut, kuinka suuri virheen tuli olla, jotta valu on susi. Se riippui usein myös valun jatkokäsittelystä, minkälaiset pintavirheet sallittiin. Tehtävä oli haastava, ja siinä joutui ottamaan yllättävän paljon vastuuta, sillä sudet menivät takaisin sulattoon. Kesätyöntekijänä oli kiva päästä sellaiseen asemaan, että sai päättää itse jostain asiasta.
Eräs asiakas vaati, että valun kyljessä olevan logon piti olla virheetön.
Valimon vakituinen työntekijä tuomitsi lähes kaikki valut susiksi, jos logossa oli pienikin keernan (muotin) aiheuttama pistemäinen virhe. Huolestuin susien määrästä, ja uskaltauduin menemään "pomojen" huoneeseen kysymään jotakuta neuvomaan tarkemmin, kuinka suuri virhe johtaa susituomioon. Pomo lähti valimolle katsomaan näitä susia, ja totesi, että aivan liian pienestä virheestä tuomittiin nyt sudeksi. Työkaverini joutui katsomaan kaikki valut uudestaan läpi.
Se oli opettavainen hetki työelämässä: uskalsin kyseenalaistaa kokeneen työntekijän mielipiteen ja seistä oman kantani takana, ja säästin tuotantokuluja. Tämä työntekijä ei kylläkään minusta sen jälkeen tykännyt. Pomojen huone oli myös paikka, jossa työntekijät harvoin kävivät.
Tämä kokemus auttaa myös käsitöissä. Arvioinnissa, että minkälaista virhettä voi katsoa läpi sormien, ja mikä virhe on korjattava, vaikka se tietäisi purkamista.