Susi 1: virkattu toppi

22.06.2019

Jouduin yllättäen eroon käsityövälineistäni, kun jouduin piipahtamaan sairaalassa pienessä toimenpiteessä. Puolisoni toi minulle lankaa, ja tilauksessa oli myös mittanauha, mutta sen hän unohti. Nokkelana "McGyverina totesin", että minulla on 15cm pitkä sukkapuikko, josta kaksi kolmasosaa on 10 cm.

Virkkasin 10cm ketjsilmukkaketjun, koska työn olkapää oli 10cm. Siihen tarvittiin 21 kjs. Aloin virkkaamaan 10cm lappusta, johon 10cm korkeuden jälkeen tuli levennys 8,5cm, eli 18 p.

En paljon mittaillut työtä päälleni, koska olkasaumat oli ompelematta. Kun yläosa oli valmis, ja olin kotiutunut, pääsin mittaamaan työn. Puseron ympärysmitta oli 112cm, kun sen piti olla 90cm! Kyllä harmitti. Olin virkannut työtä kaksi päivää. Oikea tiheys oli 17p/10cm, eikä 21p/10cm.

Kuva on sairaalasta, silloin kun olen virkannut etukappaleet lähes valmiiksi. Virkkasin takakappaleen samoilla mitoilla, eli minulla oli vain helma virkkaamatta.


Sininen olkalappu on oikean kokoinen, alla punainen susi. Sinisen lapun leveys on 10cm, ja sen tiheys on 17p/10cm. Punainen pusero on aloitettu oletuksella 21p/10cm.

Mitä tästä opin? 

Ensinnäkin sen, että ketjusilmukan leveys ei vastaa pylvään leveyttä, jos se tehdään samalla koukulla. Minä itse asiassa tiesin tämän ihan hyvin, mutta en sitten kuitenkaan ajatellut ollenkaan, että minun olisi pitänyt tarkistaa tiheys, kun olin virkannut muutaman kerroksen pylväitä.

Tätä sutta virkatessani tajusin, että olkapäät kannattaa yhdistää siten, että vatsan ja kyljen ylittyvä osuus virkataan yhtenä kappaleena, jolloin työhön ei tule sivusaumoja. Vähän turhan työläs koetyö pienen asian oivaltamiseksi.